Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi‘nde, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu’nun davetli konuşmacı olduğu “Bel Okulu: Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu’nun 30 Yıllık Deneyiminden” adlı konferans düzenlendi.
Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Kaya Mutlu, Genel Sekreter Vekili Faruk Küçük, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Eseceli, Haliç Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili ve Spor Bilimleri Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Nurettin Konar, akademik ve idari personel, basın mensupları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, “Bel Okulu” adlı bir sunum gerçekleştirdi.
Kişilerin bellerini tanıdıkları, bel ağrısı olmaması için nasıl önlemler almaları, bel ağrısı olduğunda ne yapmaları gerektiğini gösteren bir eğitim ve öğretim programı olan Bel Okulu’nda Prof. Dr. Karamehmetoğlu; en yaygın halk sağlığı sorunlarından biri olan bel ağrısını ve bundan dolayı meydana gelen iş gücü kayıplarını engellemeyi amaç edindiğini, Bel Okulu’nda kişinin belini tanıması ve nasıl korunacağı hakkında bilgi sahibi olmasını hedeflediklerini belirtti.
Toplumun büyük bir çoğunluğunun bel ağrısı çektiğini dile getiren Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, bel ağrısına sebep olan ve toplumda yaygın olarak yapılan hataları görselleriyle katılımcılara aktardı.
Toplu alanlardaki rampaların %6’yı geçmemesinin bel sağlığı bakımından önemini vurgulayan Prof. Dr. Karamehmetoğlu, oturma, masa veya direksiyon başındaki oturma pozisyonlarının hatalarından bel problemlerinin tetiklenmesinde önemli faktörlerin başında geldiğini, bel sağlığının buradan başlaması gerektiğinin altını çizerek, sürekli masa ve direksiyon başında geçen çalışma ortamında 2 saatte masa ve direksiyon başından kalkarak kısa bir mola verilmesinin bel ve boyun sağlığı bakımından önemini anlattı.
Bel ve boyun sağlığı konusunda ayrıntılı bilgiler aktaran Prof. Dr. Karamehmetoğlu, ortopedik yastıkların yanlış kullanıldığının altını çizdi.
Kaplıca tedavilerinin doktor kontrolü altında yapılasını tavsiye ederek fizik tedavinin öneminden bahsetti bel ve boyun fıtığı ameliyatın son çare olduğunu ısrarla vurguladı.
Bel ve boyun sağlığı için katılımcılara; uzun süre aynı pozisyonda kalmamalarını, ağırlık kaldırma tekniklerini öğrenmeleri, omurgalarını korumalarını, ağrı olmadığında da egzersiz yapmalarını, yüzme ve spor gibi bele iyi gelen spor aktivitelerini düzenli olarak yapmalarını öneren Prof. Dr. Karamehmetoğlu, programın son bölümünde katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Konferansın sona ermesinin ardından, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Kaya Mutlu, davetli konuşmacı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu’na kitap ve teşekkür belgesi takdim etti.
Fotograflar:
Murat Ertuğ
BANÜ Basın