TÜM EMEKLİLERİN SENDİKASI, emeklillerin yaşadıkları ekonomik sıkıntıların yanı sıra okulların açılması ile birlikte yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla yaşanan sıkıntılarla ülke gündemine gelen önemli konulara da sessiz kalmamak ve destek vermek için bir imza kampanyası başlattı.
TÜM EMEKLİLERİN SENDİKASI’ndan yapılan basın açıklamasında;
“Bu ülkede 6,5 milyon çocuk şiddetli yoksulluk içinde. PISA 2022 verilerine göre öğrencilere bir hafta içinde kahvaltı ve akşam yemeği yeme sıklığı soruluyor. Öğrencilerin yüzde 31′ i okuldan önce kahvaltı yapmadıklarını belirtiyor.
22 Yıllık AKP politikalarından her çifte en az 3 çocuk dünyaya getirmesi söylenirken bugünkü özellikle çocuk yoksulluğu mevcut hükümetin baştan beri uyguladığı başarısız yönetimin sonucudur.
EĞİTİMDEN TASARRUF OLMAZ
Asgari ücret bugün açlık sınırının altında olduğu için hanelerde yaşanan her bebeğin çocuğun da yetersiz beslendiğini söyleyebiliriz. İyi beslenen çocukların derste aktif katılımı sağlanırken yetersiz beslenen çocukların algısının düşük, halsiz ve uykulu olduğu görünmektedir.
Çocuklar okulda nasıl beslenecek. Hem çocuklar hem öğretmenler açısından ekonomik olarak çok zor bir eğitim dönemi başladı. Bu eğitim yılında, beslenme saatinde bir çocuğun beslenme getirmediği için okul bahçesinde vakit geçirdiğini, utandığını, onurunun zedelendiğini ve ertesi gün okula gitmek istemediğini duymak istemiyoruz. Bazı okullarda çocuk sağlığı açısından kesinlikle tüketilmemesi gereken noodle verildiği duyumları alıyoruz.
DİYANETE TARİKATLARA DEĞİL MİLLİ EĞİTİME BÜTÇE
Ders zili çalıyor her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Yetersiz beslenen çocuklar akademik başarılarından duygusal alanlarına kadar bir çok alanda olumsuz etkileniyor.
Okullarda temizlik personeli yok, okul temizliğini çoğu yerde veliler üstleniyor. Hiç bir okulda öğrencilerin içebileceği temiz su yok. günlük 10 lira su parası veremeyen öğrenciler, temizlenmeyen tuvalet çeşmelerinden su içmek zorunda kalıyor. Bir çocuk beslenme temiz içme suyunu düşünmemeli, bir çocuk yetersiz besleniyorsа, yoksul ve yoksunsa problemin sahibi çocuklar değil çocukları korumayan sistemdir. Son 8 yılda 10 bin çocuk kayıр sayısız çocuk cinayeti ve istismarı var. Lazeranto uluslararası çocuk hakları antlaşması uygulansın.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE SON
Yoksulluk bir halk sağlığı sorunudur. Yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veren milyonlar var. Yoksulluğu sayılarla anlatmak yetmez. Yoksulluk politikaların yetersizliğinin ve adaletsiz gelir dağılımının bir sonucudur.
Yoksulluk sadece bir ekonomik problem değil insani değerlerin yok sayıldığı bir düzenin çarpıklığıdır. Yoksulluk kaynaklı nedenlerle çocuklar okul dışına itiliyor. Çocuk işçiliği yüzdesi yüzde 22.1 tabi ki; TÜİK verilerine göre.
UMUDUMUZ GELECEĞİMİZ çocuklarımız için en azından bir öğün okul yemeği gıda desteği, içilebilir su, hijyenik okullar ve ücretsiz eğitim talep ediyoruz.” denildi.